сряда, 24 май 2017 г.

Часовници - реплики. Заслужават ли си?

Болшинството от хората смятат всичко произведено в Китай за боклук. Най-вероятно и Вие така мислите – но грешите! Масова практика е българските търговци да внасят най-евтиния вариант на стоките от Китай и тук да ги продават скъпо. Има часовник и часовник... тоест разлика в качеството от земята до небето. Нямате си на представа колко некоректни търговци на какви завишени цени продават часовници, закупени за няколко долара. А после други търговци като свалят цените(тоест продават стоките с нормална надценка) ги обвиняват, че са правили дъмпинг. Бъдете сигурни, че и от Китай могат да се внасят доста качествени стоки, стига БГ търговците да искат. Малко се отклонихме от главната тема...

Та за оригиналните часовници – мислите ли, че има механизъм, който да струва 20хил. лева? Аз Ви уверявам, че това са изкуствено поддържани цени. Не е възможно 90 грама керамика (или какъвто и да е друг материал), един механизъм + няколко стилни букви да струват такива колосални суми. И помислете си какво получавате като дадете 15хил. долара – какви функции реално изпълнява този часовник? Най-смешно става, когато почнат да слагат по стотици диамантчета/рубини в часовниците, идващи от мината на кръвожаден диктатор в Африка, чиито работници бачкат за по 10 цента на час като легални роби. И тези камъчета да струват десетки хиляди левове... Смисъла на часовник да струва 20хил. лева е точно това, че то струва 20хил. лева. Тоест това е изкуствена представа за класа и възвишеност, която реално не съществува, но ти си я представяш, защото знаеш, че си дал много пари и че имаш възможност да дадеш много пари. Това не може да бъде естествено чувство, то е породено по изкуствен път и това го прави нищожно.



Физически ние усещаме репликата по същия начин както и оригинала. За 91% от хората часовникът е малък аксесоар, който ти дава представа за времето и допълва външния ти вид. За другите 9% - часовника е начин на живот. От доста време насам часовниците вече не са времеизмервателно средство. Те са аксесоар – моден, дизайнерски, дори и статусен. Точно поради тази причина има толкова голям интерес към репликите – просто защото ако хората си търсеха точни времеизмерватели щяха да си купят обикновени Casio-та, но те търсят красотата в истинският аксесоар.




Няма нищо лошо в това да си закупиш часовник – реплика, след като го харесваш по визия, защото го взимаш за го гледаш с удоволствие, а не за да гледаш колко е часът.
Друга тема – ако сте човек, който твърде често си мени вкуса – то репликите са по-подходящи за Вас. За оригинален часовник се изисква сериозна инвестиция. Съответно след като инвестирате сериозна сума пари се предполага, че ще носите този часовник в продължение на години. Но ако през месец си променяте предпочитанията, но най-вероятно оригинала ще Ви писне скоро и ще започне да събира прах в шкафа. Вместо това можете да инвестирате в реплика и когато Ви омръзне – да го смените, понеже това няма да влияе сериозно на бюджета Ви. Аз лично не виждам никакъв проблем в това да си купиш реплика, за да се изкефиш на 99% от оригиналния дизайн.


Най-важното е да се радвате на това, което сте си закупили.

Автор: Павел Павлов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Водоустойчивост при часовниците

Термина „водоустойчиви часовници” никога не трябва да се приема напълно буквално. Долуизложените мерки на водоустойчивост не съответстват н...