петък, 26 май 2017 г.

Водоустойчивост при часовниците

Термина „водоустойчиви часовници” никога не трябва да се приема напълно буквално. Долуизложените мерки на водоустойчивост не съответстват на дълбочината на водата, а на нивото на налягане, на което издържа часовника.



Важно е да отбележим, че часовниците се тестват в идеални условия. Новите часовници се поставят в колба и постепенно се увеличава налягането с въздух. Всички часовници трябва да издържат на това налягане. В реални условия часовниците се подлагат не на въздушно, а на водно налягане. Това налягане най-често е динамично и така се определят няколко степени на водоустойчивост при часовниците:

* Незащитени часовници – Ако часовниците не притежават надписа Water Resistrant(WR/ Water Resist), то те не са херметически затворени и е забранено да имат контакт с всякакви течности.


* Водоустойчиви часовници - 30м/3 бара(ATM) – тези часовници притежават надпис
Water Resistant(WR/Water Resist) или 30M Water Resistant. Тези часовници са херметично затворени и им е позволен досега до течности, но само от незначителен тип. Те притежават достатъчна водоустойчивост, че да могат да издържат на леки напръсквания с течности(миене на ръце, лек дъжд). Важно е да отбележим, че с тях не е позволено да се къпете или да плувате.


* Водоустойчиви часовници - 50м/5 бара(ATM) – С тези часовници е позволено да се къпете. Обаче не е позволено да се гмуркате с тях.

* Водоустойчиви часовници - 100м/10 бара(ATM) - С тях е позволено да се къпете и да практикувате водни спортове, като гмуркане, но само на малка дълбочина. Не са предназначени за гмуркане с акваланг.


* Водоустойчиви часовници - 200м/20 бара(ATM) – С тези часовници можете да практикувате дайвинг (
diving) и да се потапяте на голяма дълбочина. Даже има изработени часовници, които издържат на налягане от типа на 2000, 3000, дори и на 6000 метра. Но тези часовници по принцип имат хелиев клапан, който изравнява вътрешното им налягане. През няколко години трябва да им се прави профилактика, понеже могат да изгубят херметичността си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Водоустойчивост при часовниците

Термина „водоустойчиви часовници” никога не трябва да се приема напълно буквално. Долуизложените мерки на водоустойчивост не съответстват н...